Κολλάζ

Κολλάζ

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Εθνικός Κήπος


Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 η περιβαλλοντική μας ομάδα επισκέφθηκε τον Εθνικό Κήπο. Με τους σηματοδοτημένους χάρτες στα χέρια, μπήκαμε στον Κήπο από την  είσοδο της λεωφόρου Αμαλίας. Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε  ήταν το ηλιακό ρολόι και στο βάθος τις εντυπωσιακές Ουασινγκτόνιες, που το 1842 φύτεψε η ίδια η βασίλισσα Αμαλία. Οι καθηγήτριες μας μας πληροφόρησαν ότι ο Εθνικός Κήπος άρχισε να δημιουργείται ως  Βασιλικός Κήπος το 1836 επί Όθωνος σε αρχική έκταση 30 στρεμμάτων,πίσω από τα τότε ανάκτορα, τη σημερινή Βουλή. Στη συνέχεια ακολουθώντας τα ελικοειδή δρομάκια συναντήσαμε μια πέργκολα με γλυσίνα,έναν πετρόκηπο,την κεντρική λίμνη με τα ψάρια,το μωσαϊκό μιας Ρωμαϊκής βίλας. Περάσαμε μπροστά από το Βοτανικό Μουσείο και την Παιδική βιβλιοθήκη. Σε διάφορα σημεία του Κήπου είδαμε  προτομές σημαντικών ανδρών να διακοσμούν τον χώρο. Απαθανατίσαμε φωτογραφικά τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής και αξιοποιώντας εφαρμογές των κινητών μας τηλεφώνων και τάμπλετ ,προσδιορίσαμε ψηφιακά τη διαδρομή που κάναμε μέσα στον Κήπο. Ευχαριστημένοι από την επίσκεψη μας και πλουσιότεροι σε γνώσεις επιστρέψαμε στα σπίτια μας.












Επίσκεψη στην έκθεση ESA

Τέλος Μαρτίου, στην Πλατεία Συντάγματος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος  (ESA) είχε στήσει έκθεση σχετική με τις δραστηριότητες  της ESA και τις εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Ευρώπης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας μας, δεν έχασαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν.










Η Αθήνα από το λόφο Αγ. Γεωργίου Κυνοσάργους

1/3/2015
Περίπατος στη γειτονιά μας και ανάβαση στο λόφο Αγ. Γεωργίου Κυνοσάργους.
Στην πορεία μας σταθήκαμε σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως η πλατεία Φάρου και η προτομή του πρώτου οικιστή της περιοχής.


Με τη βοήθεια πυξίδας και χάρτη, προσανατολιστήκαμε στο χώρο


Εντοπίσαμε τα γύρω βουνά του λεκανοπεδίου
Αναγνωρίσαμε μεγάλους δρόμους και μνημεία και μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την ιστορία της περιοχής .




Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ


Στην επόμενη συνάντηση συνεχίσαμε την ιστορία της νεότερης Αθήνας. Προβλήθηκε  ντοκυμαντέρ για τη χαμένη συνοικία που βρισκόταν κάτω από την Ακρόπολη, γνωστή ως "Βρυσάκι". 
Το ντοκυμαντέρ αντλήθηκε από τον Ιστότοπο " Η Μηχανή του Χρόνου"

http://www.mixanitouxronou.gr/i-gitonies-kato-apo-tin-akropoli-pou-exafanistikan-to-1931-itan-to-vrisaki-ke-i-vlasarou-ke-katedafistikan-epidi-kato-apo-ta-spitia-ipirchan-simantikes-archeotites-vinteo/



ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

19-12-2014

Η Αθήνα μέσα στο χρόνο. ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Αθήνα του χτες.
Το Μουσείο Ηρακλειδών  με τη θαυμάσια έκθεση μας πρόσφερε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο χτες μέσα από το φακό διάσημων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. 
Την έκθεση επιμελήθηκε ο καθηγητής κος Χάρης Γιακουμής, ο οποίος μας ξενάγησε και μας μίλησε τόσο για τις φωτογραφίες τις ίδιες, όσο και για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν.
Ακολούθησε περίπατος στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένα από τα μνημεία που διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας.
Μία στάση στο Μοναστηράκι και στην κοίτη του ποταμού Ηριδανού συμπλήρωσε την επίσκεψη.
























16/11/2014

SoundscapesLandscapes

 Με συσκευές που δανειστήκαμε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αλλά και με προσωπικές παιδιών και καθηγητριών, η ομάδα πραγματοποίησε τον περίπατο που προτείνει το πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών SoundscapesLandscapes.
Ξεκινήσαμε λοιπόν την περιήγηση στη γύρω περιοχή με σταθμούς στις προσφυγικές κατοικίες, στο Δουργούτι, όπου έγινε το ιστορικό μπλόκο, Ναός Αναλήψεως, Αρμενική συνοικία, Ι. Ναός αγ. Σώζοντος (Αγ. Σώστης)











Το μπλόκο στο Δουργούτι
Ξημερώματα της ενάτης Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί μαζί με -τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, κύκλωσαν τις περιοχές Δουργούτι, Κατσιπόδι, και Φάρος. Διέταξαν όλους τους άντρες 16-60 ετών να συγκεντρωθούν στη Λ. Συγγρού, λίγο πιο πάνω από τον Αγ. Σώστη όπως και έξω από την Αρμένικη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και τη πλατεία του Φάρου. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1200 άντρες και μετά ανέλαβαν ”δράση” οι δοσίλογοι . Όσους υποδείκνυαν τους βασάνιζαν οι Γερμανοί χωρίς όμως να καταφέρουν να αποσπάσουν από αυτούς πληροφορίες για τους υπόλοιπους αντιστασιακούς.. Ύστερα με διαταγή του ανθυπασπιστή Γ. Ζαχαρόπουλου τους τουφέκιζαν.
(για την δράση των δοσίλογων συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Τάσου Παναγιωτόπουλου που ήταν ηγετικό στέλεχος της Ιερής Ταξιαρχίας, και συνελήφθη στο μπλόκο του Δουργουτίου. Στην μαρτυρία του ,που περιλαμβάνεται στο 14ο επεισόδιο της σειράς της ΕΡΤ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» ,ο αγωνιστής,
κατηγοριοποιεί τους καταδότες σε «τσουβαλάδες» -όσοι ήταν κουκουλωμένοι με ένα σακί μέχρι τη μέση- και “μασκοφόρους”-όσοι φορούσαν μάσκα).
Επί τόπου συνολικά εκτελέστηκαν 120 άντρες, άλλοι στάλθηκαν στο Χαϊδάρι και 600 στη Γερμανία. Ακολούθησε λεηλασία και κάψιμο της περιοχής, ιδιαίτερα στα “Αρμένικα”. (Αργότερα οι ζημιές αποκαταστάθηκαν με τα 5 δισεκατομμύρια από τις δωρεές των πολιτών). Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις μνήμης μπροστά από το μνημείο που έχει στηθεί στο Δουργούτι προς τιμήν όσων σκοτώθηκαν, με παρουσία από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συγγενείς των θυμάτων αλλά και απλών πολιτών.

Ελένη Καλέμη

Ιωάννα Κασίμη







                      Ο Άγιος Σώστης

Ο ναός του Αγίου Σώστη ή πιο συγκεκριμένα το ναόμορφο βυζαντινό περίπτερο που λειτουργεί ως εκκλησία από το 1902 είναι κατασκευασμένο από σφυρήλατο σίδερο στη Γαλλία ως το περίπτερο της Ελλάδας στην Μεγάλη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900. Είναι έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Λισιέν Μανί. Σήμερα αυτή η παράδοξη βυζαντινή εκκλησία κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο και επενδυμένη με πλακίδια έχει ενταχθεί στο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Είναι η εκκλησία του Αγίου Σώστη που μετά το τέλος της έκθεσης μεταφέρθηκε και επανασυναρμολογήθηκε στην Αθήνα. Αφιερώθηκε στον Άγιο Σώστη, ως τάμα για τη σωτηρία του βασιλέως Γεωργίου Α', που είχε πρόσφατα διασωθεί από δολοφονική απόπειρα. Είναι ένα κόσμημα μέσα στην παραφωνία και τη μιζέρια του νεοελληνικού αστικού αυτοκινητόδρομου.